Pravoslávny karpatoruský kalendár na 2022. rok

Ročenka s pravoslávnym juliánskym kalendáriom na rok 2022 v azbuke, duchovnými článkami a národno-cirkevnými básňami rusínskych buditeľov aj súčasných autorov v latinke aj azbuke.OZ Bratstvo Sv. Jova Počajevskeho vydalo pravoslávny cirkevný kalendár na rok 2022 s názvom: Pravoslávny karpatoruský kalendár na 2022. rok
Kalendár, má 80 strán, z ktorých je 48 plnofarebných.
Kalendár je spracovaný hlavne pre potreby Rusínov, ale aj všetkých tých, ktorý sa riadia juliánskym kalendáriom.   

Obsahuje preto  julianske kalendárium písané v tzv. predrevolučnej azbuke, ktorá je pre Rusínov ľahšie čitateľná ako súčasná azbuka. Nájdete v ňom aj informácie o sviatkoch, pôstoch a voľniciach v roku 2022. 

Duchovné články si môžete prečítať v troch jazykoch: rusínčine, slovenčine a zemplínskom nárečí. Väčšina z nich je písaná latinkou, ale aj azbukou a medzi článkami si môžete prečítať národné aj cirkevné básničky našich buditeľov ako aj súčasných autorov. 

Očakávaná distribúcia : 7.12.2021

Dostavat sja Vam do ruk Pravoslavnyj karpatoruskyj kalendar, kotryj vydavat Bratstvo sv. Jova Počajevskoho.

Čom sme sja rozhodli vydati tot kalendar a čom pravi s takym nazvom? Od čas pravoslavnoj misii v Ladomirovoj, kotroj monasi vydavali novinky Pravoslavna karpatska Rus i ročenku Pravoslavnyj russkyj kalendar, pravoslavny Rusiny na Slovensku nemali cerkovno-narodnu tlač, de by našli pravoslavne kalendarium v azbuki a duchovny članky zamirjany і na pidporu narodnoho usvidomliňa.
Nazov „karpatoruskyj” sme vybrali zato, bo my Rusiny sme vjedno s Bilorusami, Malorusami, Velikorusami i druhyma časťom velikoho ruskoho naroda a po stoliťa nas nazyvali pravi karpatskyma Rusami (Karpatorusami) abo Rusinami. Tym nazvom i samotnym kalendarjom by sme chotili nadvjazati pravi na monastyr v Ladomirovoj i joho plodnu misiju pro naš ľud pid Karpatami, kotra byla žaľ pererušena odchodom monachiv zo Slovenska na Zapad. A že je monastyr v Ladomirovoj kolyskom obnovy Pravoslavija na tzv. Prjaševskoj Rusi to je jasno doteper, bo dodnes sja u nas použyvajut napriklad zborniky, ale i inšy knihy, jaky byli vydany v ladomerski drukarni pravoslavnyma monachami. Bezpochyby to byli pravi oni, što otvorili drahu pro masovyj navrat do otcovskoj pravoslavnoj viry.

V našym kalendarju najdete članky po rusynsky, po slovensky, ale i v tzv. zemplinskym dialekti, abo dneska tak nazyvani „vychodňarčini” Može na Slovensku to tak nevidno, no napriklad Rusine v serbski Vojvodini, de pered 250 rokami odyšli našy ľude pravi zo Zemplina, dodnes použyvajut zemplinske nariča a od roku 1921 je ono dokincja kodifikuvano v Serbsku jak oficijalnyj rusinskyj jazyk.

Nebars nas to tišyt, no vekšyna člankoch v kalendarju je sice pisana po rusinsky, ale latinikom i kiď sobi dumame, že azbuka by mala byti jedinym rusnackym pismom. Dovod je smutnyj, ale pravdivyj – mnohy ľude naše pismo vže neznajut čitati a žeby cholem dašto duchovno-narodne sja diznali, ta pišeme hlavni latinikom. No cerkovne kalendarium je pisano tzv. Petrovskom abo peredrevolučnom azbukom. Použyvame tam i bukvy jak napriklad „Ѣ” (jať), kotru každyj slavjanskyj narod vyslovuje inšak, ale kotra nas v drukuvani podobi všytkych spajat. To značit, že naše kalendarium bude lehko čitateľne pro všytkych Slavjanoch. Na peredchoďači strani Vam ponukame i cilu azbuku s latinskym perepisom všytkych použytych znakiv.
Virime, že sobi naš kalendar najde misce u vašych obysťach, bude Vam dobrym pomicnikom cilyj rik a my sa budeme snažyti prihotovuvati ho s dalšyma novinkami i na druhyj rik. Slava Isusu Christu!

Kalendár si môžete objednať v e-shope:  https://www.duchovne-knihy.sk/p/457/pravoslavny-karpatorusky-kalendar-na-2022-rok

 

 

Posted in Clanky.